Putovanje u Vijetnam – Ninh Binh

Putovanje u Vijetnam – Nanh Binh

Ako biste željeli posjetiti zemlju u kojoj bi svjedočili šarolikoj kulturi, lijepoj prirodu i najboljoj hrani, onda definitivno morate otići u Vijetnam. Zemlja je to gdje se sudara nekoliko različitih svjetova i upravo to je čini toliko posebnom.

Putovati kroz Vijetnam moguće je na mnogo načina, no možda je najbolje krenuti od sjevera – u mjesto Ninh Binh. Cijelo područje oko mjesta poznato je po rižinim poljima i čarobnim terasama. Ono što ga čini drugačijim od ostatka zemlje su strme vapnenaste stijene koje izlaze iz rižinih polja. A upravo je to što privlači u taj kraj.

Nedaleko od Nanh Binha nalazi se malo selo Tam Coc, koji je epicentar turizma i glavni magnet “backpackera”. U njemu stvarno svatko može pronaći ponešto za sebe od smještaja u podnožju brda, usred rižinih polja ili bungalove napravljene od bambusa.


Samo nekoliko kilometara od mjesta Tam Coc nalazi se spilja Mua (ili Hang Mua) – koja je svakako vrijedna istraživanja. Putovanje ovom regijom vrlo je jednostano, pa je tako moguće jednostavno iznajmiti bicikl ili skuter i krenuti na svoju željenu destinaciju. Od sela do spilje Mua ima oko 20 minuta vožnje skuterom i nešto više od pola sata vožnje biciklom. Iako je uspon svega 15-ak minuta morat ćete uložiti dosta truda kako bi stigli na vrh željenog brda. Jednom kad se to uspije, nagrada je uvijek zagarantirana, u obliku predivanog pogleda s mnoštvo vapnenačkih brda koja strmo izviru iz rižinih polja. Sve to prati vijugava rijeka po kojoj plove čamci.

Tu se nalazi i najviši vidikovac u kraju, zanimljivog imena – Dragon View – a upravo na samom vrhu istog pruža se pogled prema gracioznom zmaju koji je izgrađen od kamena razbacanog po grebenu na vrhu.


No, Ninh Binh krije i druge stvari osim same prirode, a to su hramovi, pagode ali i ostavštine starih gradova. Jedan od najdražih hramova bio je Bich Dong. Ovaj troslojni kompleks hramova je smješten u planini, udaljen svega 3 km od Tam Coca. Na prvi se pogled čini malenim, ali ima mnogo toga za divljenje. Raskošna ulazna vrata jedna su od najprepoznatijih znamenitosti ovoga kraja a do njih se dolazi preko kamenog mosta koji zapravo premošćuje jezerce s lotosima. Kako je ovo mjesto više slojevito na svakih par desetaka stepenica po kojima se penje gore u planinu hram krije neki novi hram. Do onog na samom vrhu se dolazi kroz spilju u kojoj danonoćno lete šišmiši, što upotpunjuje ovo mjesto dodatnim misterijom.

Drevna prijestolnica – Hoa Lu – također je lokalitet koji je vrijedno posjetiti. U drugoj polovici 10. stoljeća Hoa Lu je bio glavni grad, kao i gospodarsko, političko i kulturno središte Dai Co Vieta, tada neovisne vijetnamske države. Njime su vladale prve dvije carske dinastije Vijetnama: Dinh i Rani Leo tome. Obilazak prijestolnice traje oko dva sata, a popraćeno je riječima lokalnog vodiča.


Ono što spada pod “must to do” ovog bajkovitog mjesta – trosatna je plovidba po obližnjoj rijeci u lokalnim čamcima. Vijugava rijeka vodi kroz nepregledna polja riže iz kojih “rastu” stjenovite kule. Ruta također uključuje i prolazak kroz tri prirodne pećine, od kojih je najdulja ima nevejrojatnih 125 metara, s svega 2 metra visine. Pored spektakularnih krajolika nezaobilazan dio puta je prolaz pored velikog broja budističkih svetišta, a najpoznatije je Huong Pagoda – ogroman kompleks budističkih hramova i svetišta uklesan u okolnim stijenama. Ploviti u rijeci može se u čamcima na vesla, a veslačice su lokalne žene koje često pokreću vesla i nogama. Većinom se u čamcima plovi u parovima, dvoje u jednom čamcu + veslačica.

Ovo je samo mali dio sadržaja koji skriva mjesto zvano Ninh Binh. Hmong Travel nudi Vam jedinstveni doživljaj Vijetnama koji možete provjeriti na našoj stranici slijedećih putovanja koja kontinuirano organiziramo na veliko zadovoljstvo svih koji su do sada bili djelom naše avanture.