Putovanje u Vijetnam – Hanoi

Putovanje u Vijetnam – Hanoi

Hanoi je grad koji se odmah uvlači pod kožu. Prijestolnica koja je svojedobno bila glavni grad Sjevernog Vijetnama isti je status zadržala i danas, pa je sada glavni grad ujedinjenog Vijetnama.

Dok Saigon izgledom svojih velikih zgrada i visokih nebodera sve više poprima obilježja pravog velikog metropolisa, prave velike mašinerije koja ždere sve pred sobom, Hanoi je stožer državne vlasti. U njemu je smještena Središnja vijetnamska vlada. Iako je Saigon dvostruko veći i daleko moderniji grad, svejedno se mora pokoravati naredbama koje stižu od kruga moćnika iz Hanoja. Čak ga i ta činjenica čini toliko posebnim, toliko malen i star, a “njegova je zadnja” i sve ga se mora pitati.


Centar grada posebno je dojmljiv. Kao da je vrijeme u njemu stalo. Izgleda kao da se zamrznuo prije sto godina u mreži u kojoj se i dan-danas uspješno koprca, dok ga pomahnitali Zapad još uvijek uspješno zaobilazi. Na ulicama strogog centra vrlo lako možete vidjeti autohtoni život lokalnih ljudi, sličan onome koji sam viđao u ruralnim područjima Vijetnama. Naša mala grupa avanturista je sletjela upravo u Hanoi, pa je tako Hanoi zapravo bio prvi kontakt naše grupe s ovom dalekom zemljom.

Smjestili smo se u hotelu u strogom centru grada. Ulice su u tom dijelu Hanoja preplavljena lokalcima, ženama, prodavačicama, koje prodaju sve i svašta. Glave su im skrivene ispod konusnih tradicionalnih vijetnamskih šešira koji ih štite od tropskog sunca, a lica im prekrivaju marame koje sprječavaju da ne udišu sav taj ustajali jutarnji smog s ceste. Njihove vješte trgovačke vještine posebno su nam se dojmile. Najčešće su to žene koje guraju ili bicikle koji su im prenatrpani s voćem, povrćem i cvijećem. No ima i onih koje svoje namirnice nose ručno, u dvije pletene košare koje su spojene sa štapom i koji im “stoji” na ramenima, pa bi me zbog toga podsjećale na horoskopski znak Vage.


Zbog svih tih “hodajućih” činjenica u gradu je nevjerojatno lagano nabaviti hranu i nešto na brzinu pojesti. Iako u svojoj turi, koja je u paketu “all inclusive” imamo tri obroka dnevno, jednostavno bi bio grijeh odoljeti svim tim delicijama koje se mogu naći na ulicama Hanoja. Toliko poznat i famozni azijski koncept ulične prehrane, zvani “street food”. Sama vijetnamska kuhinja je na samom vrhu piramide u svijetu, iako puno ljudi još uvijek nisu upoznati s tom činjenicom. Prošao sam kroz puno zemalja, pogotovo u Aziji i ponosno mogu reći da mi Vijetnam ima najbolju hranu koju sam jeo u životu. A velike hvalospjeve imao je i ostatak grupe. I zato je glavni fokus bio upravo na samoj hrani. Uvijek bi naručili što više različite hrane tako da što više možemo isprobati. To se pokazalo izvrsnom strategijom.

Hanoi pruža pregršt programa i mnoštvo zanimljivih lokaliteta za posjetiti. Osim nekoliko zanimljivih hramova koje smo vidjeli posebno nam se dojmila jedna vrlo neobična stara ulica kroz koju prolazi vlak. Ulica je prepuna kafića i restorana, a kako je vrlo uska stolovi od kafića gotovo su smješteni nekoliko centimetara od same pruge po kojoj svako malo prolazi vlak. Pijuckati kavu, sok ili pivo poseban je “gušt” kad pored tebe prolazi vlak toliko blizu da te skoro okrzne. Tu ulicu smo posjetili već prve noći i apsolutno nismo zažalili.


Također put nas je odveo u mauzolej nekadašnjeg predsjednika Ho Chi Minha koji je bio revolucionarni vođa i glavni junak ove zemlje, u Tran Quoc Pagodu, u Hram književnosti, te u Thang Long Water Puppet Theatre – poznato kazalište u kojem se može vidjeti vrlo poznati koncept predstave lutaka na vodi.

Hanoi je grad koji vas jednostavno ne može razočarati. Jedan od najkulturološkijih gradova kojeg sam posjetio. Jednom kad vam se počinje uvlačiti pod kožu nemoguće ga je zaboraviti. On je odlična početna točka svakog putnika, avanturista ili grupe koji su voljni posjetiti ovu predivnu zemlju na jugoistočnom dijelu daleke Azije. Nakon Hanoja moja grupa avanturista zajedno sa Hmong Travel krenuli smo u još sjeverniji dio Vijetnam, u ruralno mjesto zvano Mu Cang Chai kako bi svjedočili ljepotama zlatnih rižinih terasa.

U ovom tekstu ispričali smo samo kraći presjek kroz Hanoi. Naravno, priča je puno šira, no možete je doživjeti!!! Hmong Travel nudi Vam jedinstveni doživljaj Vijetnama koji možete provjeriti na našoj stranici slijedećih putovanja koja kontinuirano organiziramo na veliko zadovoljstvo svih koji su do sada bili djelom naše avanture.