Putovanje u Vijetnam – Mu Cang Chai

Putovanje u Vijetnam – Mu Cang Chai

Sakrivena među planinama i brežuljcima, smještena u ruralnim područjima sjevernog Vijetnama, nalazi se zadivljujuća regija zvana Mu Cang Chai.

Puno ljepote sakriva se na njenim blagim proplancima o kojoj bih besramno potrošio nekoliko odlomaka. Međutim, ono što je diže u same visine svakako su stepeničaste rižine terase koje se slijevaju niz njenih padina. Najzanimljivije je to što je ta oku nadnaravna ljepota djelo tek običnih ljudi, siromašnih farmera iz ruralnih sela, koji su ih svojim spretnim vještinama kirurško precizno uklesali u okolni pejzaž. Puno naroda zaprljalo je svoje ruke kako bi urezali svoju vještinu u obično brdo, ali jedan se ovdje najviše odvaja. Riječ je o etničkoj manjini Hmong, po kojoj je naša putnička agencija dobila i ime – Hmong Travel.


Iako podrijetlom iz Kine, etnička manjina Hmong u Vijetnam je došla prije 300 godina. Ovdje su se zadržali i dan danas. Broj im je u međuvremenu porastao na 1.4 milijuna pripadnika, a smješteni su upravo u planinskim proplancima ovog dijela Vijetnama. Osim po izradi tkanine od konoplje koju boje tamno indigo plavom bojom, po čemu su zapravo i najpoznatiji, ta skupina ljudi posjeduje veliko iskustvo i vještinu u terasastom uzgoju riže.

Tog mirnog poslijepodneva, put nas odvodi upravo na jednu takvu stepeničastu rižinu terasu. Zlatni sat je besramno kucao, a sunce je blago njegovalo rižina polje pretvarajući ih tako u spektakularno zlatnu boju. Na ruku je išla i činjenica što je u to doba bila žetva riže pa joj je boja bila u najboljem izdanju, na momente izgledajući kao da se riža transformirala u valove zlata kroz koje prolaze srpovi lokalnih mještana. Ovo poljoprivredno čudo ne samo da je glavni prihod logalnog stanovništva što ih ujedno i održava na životu, već stvara zadivljujući spektakl koji privlači ljude iz cijeloga svijeta.


Smještaj u proplancima ovih zlatnih brda svojim se izgledom savršeno stapa s krajolikom. Odmarali smo svoja umorna tijela dvije noći u drvenoj kućici na litici jedne rižine terase. Preko dana bili smo odsutni jer smo većinom smo istraživali okolna područja, ali zato smo jutra i večeri proveli na terasi našeg smještaja koja gleda na okolna polja. Tamo smo brusili naše znanje o vijetnamskoj kuhinji te uživali u njenim delicijama.

Najbolje prijevozno sredstvo za istraživanje ovog krajolika svakako je motocikl. Do izražaja obično tu se najbolje pokažu muškarci, koji bi preuzeli inicijativu i vozili svoju bolju polovicu niz brda i padine, te im pokazivali sve čari ove ljepote. Tura motociklima bila je svakako jedna od najboljih doživljava u Mu Cang Chaiu. To me navelo na razmišljanje da slijdeća putovanja u Vijetnam dodam što više vožnje na motociklima.


Ovo je samo jedan mali osvrt ovog stepeničastog dragulja Vijetnama zvanog Mu Cang Chai. Ljepota je najbolja kada je sami otkrijete a da bi to učinili morate ju posjetiti. Bilo da ste ljubitelji avantura, kulturni istraživači ili netko tko jednostavno želi pobjeći u tišinu planina, Mu Cang Chai vam obećava nezaboravan put kroz ljepotu jednostavnosti.

Hmong Travel nudi Vam jedinstveni doživljaj Vijetnama koji možete provjeriti na našoj stranici slijedećih putovanja koja kontinuirano organiziramo na veliko zadovoljstvo svih koji su do sada bili djelom naše avanture.