Putovanje u Vijetnam – Halong bay

Putovanje u Vijetnam – Halong bay

Kad pomislimo na Vijetnam, prvo što zaokupi naše misli su beskrajna zlatna rižina polja, precizno isklesane rižine terase, džungle i močvare, razgranata delta rijeke Mekong, preukusna hrana, najbolja kava na svijetu, tradicionalni konusni šeširi, etničke manjine ljudi.

Vijetnam je sve to ali i puno više. Zanimljivo je da kad se spomene ime te države nikad ne pomislimo na more i otoke. Postoji jedno mjesto na sjeveru zemlje koje je poznato upravo po tome, po mnogobrojnim otocima koji leže na rubu Tihog oceana. Ta misterija zove se Halong bay. To čudo prirode rasteže se po obali dugoj 100-tinjak kilometara i poznato je po impresivnim vapnenačkim otocima, čiji se broj penje oko 2000, i koji su dom bujnoj vegetaciji što buja na njihovim liticama. Svi ti otoci su veoma strmi i gotovo se okomito uzdižu od površine mora. Većina otoka je nenaseljena i gotovo prepuštena divljini. Zato im je izgled toliko veličanstven.


Gotovo svako mistično mjesto ima neku svoju legendu koja se prepričava u lokalnim kafićima i što produbljuje njezinu misterioznost. Za Halong bay, što bi u prijevodu značilo “zaljev silazećeg zmaja” ili “zaljev u koji slijeću zmajevi” vezana je i jedna legenda po kojoj su bogovi poslali zmajeve s neba kako bi pomogli lokalnom stanovništvu da se obrane od neprijatelja. Zmajevi su na neprijatelje rigali dragulje i žad, koji su se pretvorili u otoke i tako stvorili prirodnu obrambenu tvrđavu. Nije li to jako zanimljiva priča? Kad sam je prvi puta čuo pojavila mi se velika znatiželja da što prije istražim to čudo prirode.

To se je konačno ostvarilo ove jeseni. Preko svoje turističke agencije Hmong Travel skupio sam malu grupu avanturiste te se svi zajedno zaputili u ovu egzotičnu misteriju. Nakon Mu Cang Chai vratili smo se u Hanoi gdje smo se sljedeće jutro ukrcali u autobus i krenuli prema zaljevu Halong. Vožnja je trajala svega 2 i pol sata pa smo već tako u 11 ujutro sjedili na obali zaljeva i čekali ukrcaj na kruzer. Poslije ruralnih predjela Vijetnama svoje putovanje smo željeli začiniti s malom dozom luksuza, te smo odabrali plovidbu s kruzerom s 4 po ovom famoznom zaljevu.


Izgled kruzera posebno me je impresionirao. Dug oko 60 te visok oko 20 metara ova plutajuća zgrada ima četiri etaže. Uz glavni lobby, dug hodnik i četiri luksuzne velike sobe u prizemlju je smješten i restoran s barom. Tijekom krstarenja koje je trajalo svega 24 sata u restoranu smo se okupili čak četiri puta kako bi okrijepili svoje nepce. Okrugli stolovi smješteni odmah pored velikih prozora i staklenih vrata posebno su pridonijeli čari ovome ambijentu, pa bi jedva čekali svaki naš dolazak u restoran. Sobe su velike i prostrane, s privatnom kupaonicom i malim balkonom. Na vanjskim zidovima nalaze se veliki prozori i staklena vrata pa je pogled s kreveta stvarno nevjerojatan. Ono što mi je najinteresantnije je kupaonica u kojoj se nalazi veliki stakleni zid, pa kad se tuširate imate mogućnost gledati van u ocean, a morate imati na umu da se i vi vidite izvana 🙂 Druga etaža rezervirana je samo za sobe, dok se na trećoj i četvrtoj nalaze velike terase. Na njima smo i najviše provodili vrijeme promatrajući predivan krajolik kroz koji smo prolazili.


No, naše krstarenje nije bilo samo uživanje u luksuznom kruzeru, već je pružalo i bogat program kojeg smo entuzijastično slijedili. Pa smo se tako dva puta tijekom naše plovidbe ukrcali u manji brodić koje je bio zakopčan za zadnji dio kruzera kojim smo se uputili u razgledavanje okolnih špilja i otoka. Također imali smo priliku veslati u kanuu, što je možda bilo i najinteresantniji doživljaj. Na jednom otoku smo se čak i okupali. Posjetili smo i plutajuće selo na vodi te se pobliže upoznali njihov način života. Večer smo proveli na velikoj trećoj etaži gdje smo prisustvovali satu kuhanja: kad su se sva svjetla ugasila i ostala smo ona ambijentalna upjevali smo karaoke, uživali u piću ili jednostavno puštali da nam vjetar prolazi kroz kosu. Puno lijepih uspomena ostalo nam je iz tog krstarenja, ali najdraže mi je definitivno bila činjenica da smo prenoćili na oceanu okruženi spektakularnim stijenama.

Halong bay je mjesto koje definitivno morate posjetiti. Neka vam to bude u bucket listi ako će vas put ikada dovesti u ovu daleku jugoistočnu azijsku zemlju. Nakon Halong baya put nas je odveo malo južnije, u mjesto zvano Ninh Binh, o čemu možete pročitati ovdje.

Ovo je samo mali dio sadržaja koji skriva ovo zanimljivo i šaroliko mjesto zvano Halong Bay. Hmong Travel nudi Vam jedinstveni doživljaj Vijetnama koji možete provjeriti na našoj stranici slijedećih putovanja koja kontinuirano organiziramo na veliko zadovoljstvo svih koji su do sada bili djelom naše avanture.